DomůBydleníBosch PMF 180 Multi - specialista na drobnosti

Bosch PMF 180 Multi – specialista na drobnosti

Zkoušeli jste už někdy řezat, řezat a brousit na nepřístupných místech? Může to být větší fuška, než se na první pohled může zdát. Tam, kde je omezen pracovní prostor, nastupují jemné vibrace. My jsme v redakci otestovali stroj z dílen Bosch, abychom vám prozradili, co od multitalentu můžete očekávat, a co ne.

Je to, jako byste měli v rukou elektrický nástroj, který není téměř čím nahradit. Popravdě řečeno, se správnými nástavci dokáže zpracovat malé, avšak důležité detaily tam, kde s větším nářadím neuspějete. Přece jen, ne každý má čas na to, aby opakovaně s pilovým listem v hrsti řešil věci, které lze udělat i jednodušší. Demontáž rozbité obkládačky, čelní řezání otvorů a drážek či zarovnávání povrchů dokáží při práci nepříjemně zdržovat.

V ergonomii je třeba přidat
Bosch PMF 180 Multi je kompaktní stroj, který hravě obsloužíte jednou rukou. Houževnaté polykarbonátové tělo s pogumovanými otvory sedí v ruce pevně, avšak štíhlejší provedení by rozhodně věci prospěly. Při intenzivních vibracích, které se přenášejí celým tělem, musíte prsty sevřít natolik, že po chvíli je více než jasné, že potřebujete přestávku. I když žasnete nad tím, jak hladce a rychle si stroj poradí s řezáním či broušením, na delší výkony se nespoléhejte. Pouze pokud byste oželeli ztrátu citu v antivibračních rukavicích.

Posuvný vypínač je v dosahu palce a během práce zůstává fixován ve své poloze. Neklade vyšší odpor než je nutné, jeho funkčnost by nemělo omezit ani prašné prostředí. Jelikož ne všechny materiály vyžadují stejnou intenzitu oscilací, nechybí ani plynule nastavitelný výkon, který je na stupnici odčíslován v šesti analogových stupních. Ubírání výkonu působení vibrací na ruku zvyšuje, opracovávat však můžete také křehký a řídký materiál, který při vysokých vibracích trpí. Vždy víte, do čeho jdete. Takže umístění na patě u napájecí šňůry nevadí.

21 tisíc otáček, pevný úhel oscilace
Pracovní nástroje kmitají kolem upínacího bodu a intenzita kmitů závisí na nastavení otáček motoru. I když je rozsah nastavitelný od 15 do 21 tisíc otáček, zkušenosti ukázaly, že až na drobné výjimky jsou vysoké otáčky výhodou. Dokonce můžeme říci, že pro výkonnější model na trhu místo rozhodně je. 180 wattů výkonu je sice na malý pracovní nástroj dost, při obrábění kovů to ne vždy dostačuje. Nebudeme překvapeni, pokud se na trhu objeví 210 wattový, či dokonce silnější konkurent. Někoho by možná potěšil i upínací stojan pro přesné a precizní práce.

Nástroje kmitají v úhlovém rozsahu 2,8° od čehož se odvíjí jejich pracovní dráha. Čím delší nástroj je, tím je delší pohyb. Výrobce tak má plnou kontrolu nad tím, jak se bude řezný nástroj k obrobku chovat. U nástrojů se 4 centimetrovou hloubkou můžete počítat s 3,8 milimetrovou dráhou.

Upínání je spolehlivé, avšak nepraktické
Upínání nástrojů spoléhá na šroub s imbusovou hlavou a 12 výstupků, které zapadnou do otvorů v řezném, resp. brusném nástroji. Pokud pracujete s jediným nástavcem, zdlouhavost výměny vám nijak nepřekáží. Jakmile jste ovšem nuceni několikrát za sebou nástroj změnit, přestane vás bavit klíčem demontovat a opětovně montovat šroub do závitu. Určitě by se to dalo udělat i lépe. Bajonetový nebo klik systém by byl ideální.

Pokud si myslíte, že šroub je zárukou toho, že budete moci kombinovat nástroje od různých výrobců na různých strojů, mýlíte se. Stačí změnit počet otvorů a výstupků po obvodu a jste nahráni. Jelikož jde o systém, který na trhu zatím vyčkává na masový boom, výrobci se budou bránit.

Na šikovnost si přivyknete rychle
I když jsme měli na testy k dispozici pouze základní sadu nástrojů dodávaných v balení, hned na začátek můžeme říci, že na šikovnost multitalentu si přivyknete rychleji, než si myslíte. Při jemných a přesných pracích jednoduše exceluje. Třeba jen vědět, co si můžete dovolit, a co ne.

Polokulatý nástavec pro řezání dřeva, plastu a kovů je jakýmsi univerzálem. Dokážete jím řezat čelním zápichem, můžete kopírovat povrch materiálu, ze kterého vyčuhují prostupující díly, které je třeba zakrátit. Hloubka zápichu je sice omezená, ale rychle přijdete na to, že můžete řezat z více stran. Dobrou zprávou je, že povrch řezaného materiálu ostřím nepoškodíte. I když je ostří jemně pilovité, u kovů nečekejte žádné zázraky. Nějakou dobu vám potrvá než proříznete měděnou trubku, u tenkého ocelového plechu ani neuspějete. V truhlářské dílně a při modelářských pracích budete spokojeni. Řezný nástroj si poradí stejně dobře i se sádrokartonem a sádrovláknitými deskami. S rychlejším opotřebováním ostří však musíte počítat. Velice se nám tento nástroj osvědčil při řezání plastových trubek a vytváření otvorů do plastových boxů.

Plochý řezací nástavec se 4 centimetrovou hloubkou je určen pro řezání dřeva, nepohrdne však ani sádrokartonem. Řezání zápichem je poněkud problematičtější a jde spíše o doplněk pro opracování rohů, než o primární nástroj. Chcete-li vytvořit prostor pro řezání, ostří se musí pohybovat ze strany na stranu. Při prvním zápichu prostor chybí a tak vibruje materiál namísto toho, abyste se prořízli dolů. Aniž byste museli v dílně experimentovat s tradiční výbavou, přímo na místě dokážete zmiňovanou dvojicí nástrojů vyříznout ostrohranné otvory pro mřížky, elektroinstalační boxy a jiné prostupy.

Brusný nástavec sice silnou delta brusku nenahradí, pro drobné práce však bohatě postačí. Bereme to jako doplněk k ostatním nástrojům, protože těžko očekávat, že by někdo kupoval multitool jen kvůli slabé, 180 wattové brusce.

Samozřejmě, nástavců je v nabídce vícero, některé jsou dokonce určeny k řezání tvrdých stavebních materiálů. Co však příliš nepotěší je jejich cena. Chcete-li se dobře zásobit, musíte mít k tomu velmi přesvědčivý důvod.

zeny

Mohlo by Vás zajímat

PR článek